Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Ευγενικός τίτλος: Γιατι οι χορευτες της πίστας δεν παρακολουθούν μαθήματα?

 

Τίτλος που πραγματικά ήθελα να βάλω: 

ΞΕΡΑΔΙΑ ΞΕΡΕΤΕ

Γιατί οι χορευτές της πίστας δεν παρακολουθούν μαθήματα?

Είναι μια γενίκευση αυτή, και σίγουρα πολλοί συνεχίζουν να παρακολουθούν. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία κρατάει μια μάλλον αποστασιοποιημένη , ανενεργή απόσταση από την διαδικασία της μάθησης. Στην καλύτερη περίπτωση παρακολουθεί ένα σεμινάριο ή ένα μάθημα σε ένα φεστιβάλ και αυτό ήταν. Έχεις αρκετό καύσιμο για να παινευτείς ότι έκανες μάθημα με τον τάδε όλο το υπόλοιπο έτος. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως η ερώτηση /τίτλος “γιατί δεν παρακολουθούν μαθήματα” θα μπορούσε να περιφραστεί και ως :

“γιατί σταμάτησαν να μαθαίνουν?”.

Το να βάλεις τον εαυτό σου στην διαδικασία ενός μαθήματος, προϋποθέτει ότι έχεις αναγνωρίσει ο ίδιος την αξία της τέχνης σου.

Σημαίνει ότι έχεις μια οπτική του εαυτού σου σαν κάτι ατελές. Σαν κάτι διαμορφώσιμο. Έχεις επίγνωση των ελλείψεων σου. Έχεις και την στοιχειώδη  ταπεινότητα ώστε να αποδεχτείς τις ελλείψεις αυτές παρουσία άλλου/άλλων.

Σημαίνει ότι δεν διστάζεις να τσαλακωθείς προσπαθώντας να “βγάλεις” μια ύλη ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρεις. Η συμμετοχή σε ένα μάθημα συνεπάγεται ότι ζητάς συμβουλές ανάπτυξης από κάπου αλλού.

Ήδη όλα αυτά είναι δύσκολα από μόνα τους.



Οι χορευτές της πίστας σήμερα πάσχουν από μια σύγχυση. Συγχέουν το όμορφο παρουσιαστικό, την περήφανη στάση και τα αποφασιστικά βήματα με την πραγματικότητα. Με τον ίδιο τρόπο που και ένας πρωτάρης, νεοεισερχόμενος συγχέει την κοντινή αγκαλιά με τον ερωτισμό, έτσι και αρκετοί “προχωρημένοι” σκέφτονται με αυτόν τον αρχάριο τρόπο και δεν αντιλαμβάνονται ότι η εικόνα στο tango είναι ρόλος.

Η γυναίκα με τις αισθησιακές κινήσεις είναι ρόλος.

Τα τσαλιμάκια και οι τσαχπινιές είναι ρόλος.

Οι 'μάτσο” κινήσεις στις μπαρίδας και αραστράδας (barida & arastre ) είναι ρόλος.

Όλο αυτό είναι ένα διασκεδαστικό, υπέροχο RPG (RolePlayingGame).

Δεν είναι απαραίτητο να είστε τσαχπίνηδες στην κανονική σας ζωή. Ούτε σίγουρα “μάτσο”, ούτε καν αισθησιακοί. Μπορείτε να είστε όλα αυτά ή και τίποτα.

Η μάθηση δεν ακυρώνει το πρεστίζ σας. Δεν τσαλακώνει το κύρος σας.

Διαλέξτε μάθημα και δάσκαλο. Κάντε εξάσκηση μόνοι σας. Κάντε οτιδήποτε θα σας πάει ένα βήμα πιο πέρα.

Όλοι οι χορευτές που θαυμάζετε, όλοι οι διάσημοι δάσκαλοι που παρακολουθείτε, ακονίζουν καθημερινά τις δεξιότητες τους. Μόνο οι αρχάριοι μιας τέχνης τολμάνε να πουν “ξέρω”.


ΞΕΡΑΔΙΑ ΞΕΡΕΤΕ!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου