Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Η μάχη των μεταταρσίων (μέρος Β) Think with your feet






Πτώση Μεταταρσίου
Σε κάθε πόδι υπάρχουν από 5 μετατάρσια, τα οποία ξεκινάνε από την περιοχή της καμάρας και καταλήγουν στην αρχή των δακτύλων. Το πιο μακρύ μετατάρσιο είναι το δεύτερο και αυτό που δέχεται καθημερινά τη μεγαλύτερη φόρτιση, άρα είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς. Ο όρος μεταταρσαλγία και πτώση μεταταρσίων περιγράφει τον πόνο στην περιοχή και είναι σύμπτωμα όχι πάθηση. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά και όχι απότομα.
Για την ακρίβεια η πτώση μεταταρσίων περιγράφει την κατάσταση εκείνη όπου το οστό ακουμπάει στο μετατάρσιο ακουμπάει με μεγαλύτερη πίεση στο έδαφος.---ιου--😬

Αίτια Πτώσης Μεταταρσίου
Σύνδρομο Υπέρχρησης: Αν είστε αθλητής (υπεραποστάσεων) και καταπονείτε το συγκεκριμένο σημείο υποδοχής βάρους στο σωμα σας
Παχυσαρκία: Αντίστοιχα, το απότομο σωματικό βάρος ή η χρόνια εφαρμογή μεγάλου σωματικού βάρους στα πέλματα δημιουργεί συνθήκες επιδείνωσης των μεταταρσίων, δυσχεραίνοντας το βάδισμα.

Θεραπεία:
Συντηρητική Αντιμετώπιση:Στην οξεία φάση του προβλήματος ο γιατρός προτείνει ξεκούραση, πάγο, αναλγητικά χάπια και τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, τα οποία κατανέμουν τα φορτία που ασκούνται στο βάδισμα.
Χειρουργική Επέμβαση:Πραγματοποιείται με μικρή τομή και σκοπός είναι να ανασηκωθούν οι κεφαλές των μεταταρσίων, οι οποίες έχουν λάβει λανθασμένη θέση (πτωτική).

πηγή:

Συνέχεια από προηγούμενο...
Το αν είναι καλό ή όχι να φοράμε παπούτσια, και τι παπούτσια θα ηταν αυτά, είναι κάτι πέρα απο το αντικείμενο αυτού του άρθρου. Οπότε ξεκινάμε απο το δεδομένο του “αστικού ποδιού” . Του ανθρώπου της πόλης, που περπατάει σε επίπεδες επιφάνειες με υποδήματα.

Με αυτό σαν δεδομένο, αρκεί να παρατηρήσει κανείς τον εαυτό του ή τους άλλους για να δει ποιος ακριβώς είναι ο μηχανισμός βάδισης που περιγράφουμε παραπάνω. (πρώτο μέρος)

Όταν δε πρόκειται για ψηλοτάκουνα τα πράγματα είναι περισσότερο απαιτητικά.

Μιλώντας για καθημερινό περπάτημα, στο ακόλουθο λινκ θα δείτε ενα απο τα πολλά βιντεο που περιγράφουν αναλυτικά πως πρέπει να βαδίζουμε με ψηλοτάκουνα

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε την πρακτική μεθοδολογία και την σταδιακή προσέγγιση στο καθημερινό φόρεμα ψηλοτάκουνων.
Επίσης μιλώντας για όχι-και-τόσο-καθημερινό-περπατημα- εδώ , μετά τα 02:00

Όμως εφόσον μιλάμε για χορό τα πράγματα διαφοροποιούνται..σοβαρεύουν.
Ή μήπως όχι?

Η Andrea Shepherd γράφει ένα άρθρο πάνω στα ταλαιπωρημένα πόδια των γυναικών στο tango, περιγράφει την διαδικασία επιλογής χορευτικών παπουτσιών και την προσαρμογή στα διαφορετικά στάδια που σχετίζονται με την πολύωρη ορθοστασία σε τακούνια και φυσικά τις πολλές ώρες χορού.
Μια από τις πιο σωτήριες πρακτικές για τα ταλαιπωρημένα χορευτικά πόδια μας είναι η αλλαγή παπουτσιών ακόμα και κατά την διάρκεια της milonga.
Μια ματιά εδω:

Εντοπίζουμε επιτέλους το ουσιαστικό ερώτημα.
Αν οι συμβουλές από παντού, δείχνουν την ίδια κατεύθυνση, τότε γιατί τόσο μεγάλο ποσοστό χορευτών εξακολουθεί να πληγώνει τα πόδια τους και να κάνουν ακριβώς το αντίθετο?

Προσπαθώντας να απαντήσουμε σε αυτό το παράλογο συναντάμε δύο από τα πιο παράξενα και συνάμα πιο επικίνδυνα κλισέ γύρω από το tango ή τον χορό γενικότερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου