Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

είναι η σχολή σας "cult"?

Είναι η σχολή σας cult?
12 σημάδια ότι η σχολή σας είναι cult και πώς να σωθείτε

Το κείμενο αυτό γράφτηκε από τον Guillaume (Gile) Huni, BJJ μαύρη ζώνη and επικεφαλής διδάσκων της Kimura Academy στο Βελιγράδι της Σερβίας σαν ένας χρήσιμος οδηγός για όσους μπορεί να έχουν πέσει θύματα σχολών τύπου cult

Μπορείτε να βρείτε το αυθεντικό κείμενο εδώ


Τροποποίησα ελαφρώς το κείμενο, αλλάζοντας της λέξεις fight και BJJ με αντιστοιχα dance και tango, ώστε να προσαρμοστεί στο πλαίσιο των σχολών χορού και στις συμπεριφορές που συνιστούν ένα «Cult»

Και αρχικά ας δούμε τι είναι το Cult.
Αν το βάλετε στο google translate θα δείτε ότι η λέξη αναφέρεται σε ένα είδος οπαδικής λατρείας.
Επίσης εδώ αναφέρεται και η λέξη δόγμα.

Cult είναι οποιοδήποτε γκρουπ που επιστρατεύει μεθόδους ψυχολογικού έλεγχου και εξαπάτησης, προκειμένου να προσηλυτίσει οπαδούς, μαθητές, ή υποστηρικτές.
Μια ομάδα, ένα κίνημα, μπορεί να είναι cult, αν δρα με τρόπους που είναι παράνομοι, καταχρηστικοί, ή με κάποιον τρόπο απαράδεκτοι σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Οι «κλίκες» αυτές δείχνουν δυνατές και ωραίες από έξω, αλλά από μέσα είναι σάπιες και χειριστικές.

Τα 12 Σημεία προειδοποίησης

1. Εναντιώνονται στην κριτική σκέψη.
Οι καλύτεροι δάσκαλοι είναι ανοιχτόμυαλοι. Δεν βλέπουν τον τρόπο τους σαν να τον μόνο τρόπο, και έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι το tango είναι ενας συνθετος, πολύπλοκος χορός που μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλές κατευθύνσεις.
 Σε ένα cult γκρουπ ο δάσκαλος απαιτεί να μείνετε συγκεντρωμένοι αυστηρά στο τι διδάσκεστε εκει, να μην ψαχτείτε αλλού, και δεν επιτρέπει έρευνα και απορίες.
   Αν κάνετε πολλές ερωτήσεις γύρω από την διδασκαλία, ή αν την αμφισβητήσετε κατά οποιονδήποτε τρόπο , αυτομάτως αποξενωνεστε και όλοι συμπεραίνουν ότι κάτι παει στραβά με εσάς.
   Καθώς οι μαθητές δεν ξέρουν άλλο δρόμο από αυτόν της σχολής, εκείνος που κάνει πολλές ερωτήσεις βαφτίζεται ταραχοποιό στοιχείο και με «κακή συμπεριφορά»

2.Μοναδικός-χαρισματικός ηγέτης.
Ο δάσκαλος μιας τέτοιας σχολής είναι ένα πολύ επικίνδυνο άτομο λόγω της επιρροής που ασκεί πάνω στους μαθητές. Ζητάει υποταγή και «πιστότητα» από τους μαθητές, ενώ δεν παραμελεί να τους παραπλανεί με παραφουσκωμένα βιογραφικά και χορευτικά διπλώματα.
  Ενας τέτοιος καθοδηγητής δάσκαλος αρχικά εμφανίζεται σαν σουπερ φιλικός αλλά θέλει πολύ προσοχή στο να εντοπίσει κανείς τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι εκμεταλεύονται τις αδυναμίες εκείνων που ψάχνουν για απαντήσεις, καθοδήγηση, κτλ. Μπορούν με μεγάλη επιτυχία να παρασύρουν εύπιστους ανθρώπους να πιστέψουν ή και να κάνουν οτιδήποτε.

Ότι λέει ο επικεφαλής, ο αρχηγός, ο δάσκαλος, πρέπει επιτόπου να θεωρείται σωστό, όσο άσχημο κι αν ακούγεται.

3.Brainwashing
Οι τεχνικές ελέγχου του μυαλού είναι ψυχολογικές μέθοδοι που οι επικεφαλείς αυτων των ομάδων επιλέγουν για να ελένχουν τα μέλη.
«Είμαστε η μοναδική σωστή/αυθεντική/γνήσια σχολή /μέθοδος tango»
«Μόνο εμείς διδάσκουμε το γνήσιο tango, κατευθείαν από την πηγή. Γιατί να πάτε αλλού και να ψάχνεστε και να μάθετε λάθος?»

4.Τα μέλη είναι διαρκώς χαρούμενα και ενθουσιώδη (fake)
Πολύ συχνά τα μέλη μιας τέτοιας παρέας έχουν συγκεκριμένα διδαχτεί να φέρονται έτσι μπροστά σε δυνητικά υποψήφια νέα μέλη/πελάτες.

5. Ο δάσκαλος καταχράζεται την επιρροή του για να έχει δωρεάν υπηρεσίες από τους μαθητές του.
Σε μια σχολή χορού υπάρχουν κάθε λογής επαγγελματίες. Δικηγόροι, web designers, ειδικοί marketing, γιατροί κτλ. Ο διδάσκων δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται την θέση του και να ζητάει δωρεάν υπηρεσίες από τους μαθητές. Όπως εκείνοι πληρώνουν για μαθήματα , έτσι πρέπει να ισχύει και το αντίστοιχο για τις δικές τους παροχές.
  Επίσης πολλές φορές ο δάσκαλος φλερτάρει και εμπλέκεται ερωτικά με μαθήτριες. Αυτό είναι μια κλασσική συνταγή καταστροφής. Ο δάσκαλος δεν πρεπει ποτέ μα ποτέ να εκμεταλεύεται το κύρος του και την επιρροή του για να κοιμηθεί με μια μαθήτρια. Το να ερωτεύεσαι είναι φυσικά φυσιολογικό αλλά οι γρήγορες και επαναλαμβανόμενες - κάντο όπως οι αργεντίνοι- «ξεπέτες» δεν είναι.

6.Ακαριαίοι φίλοι.
Η γνήσια φιλία θέλει καιρό για να στηθεί, αλλά σε αυτές τις «παρέες» θα βρείτε τους «κολλητούς» σας σχεδόν αμέσως. Αυτό είναι κατι πολύ ελκυστικό για όσους είναι μοναχικοί και δεν έχουν καθόλου φίλους. Αν στην πορεία όμως διαφωνήσετε μαζί τους θα τους χάσετε εξίσου εύκολα.

7. Ο δάσκαλος σας και τα μέλη του «σκληρού πυρήνα» της ομάδας, επιβάλουν την θέληση τους και σε άλλους τομείς της ζωής σας.
Ενας δάσκαλος χορού πρεπει να καθοδηγεί τους μαθητές του στο μάθημα και στην πίστα. Εξω από αυτά, ο δάσκαλος πρέπει να ξέρει τα όρια του.
  Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που καποιος θελήσει να σταματήσει. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρενοχληθούν για την απόφασή τους.

8.Αν σας επιβάλουν με ποιον μπορείτε ή δεν μπορείτε να μιλάτε/χορεύετε/συσχετίζεστε.
Οι πολιτικές στο tango είναι ένα απαίσιο πράγμα. Οι φιλίες είναι πιο σημαντικές από την πολιτική. Αν είστε ενας μαθητής/πελάτης τότε γιατί να αφήνετε τον οποιοδήποτε να σας λέει με ποιον να μιλάτε ή με ποιον να κάνετε παρέα? Μπορείτε να είστε πιστοί στην σχολή σας , αλλά να μιλάτε εξίσου θερμά σε άλλα μέλη άλλων ομάδων, να χορεύετε μαζί τους και να κάνετε παρέα.

9.Αν σας επιβάλλεται υποχρεωτικός κώδικας ενδυμασίας
Οι περισσότερες σχολές/ομάδες χορού επιτρέπουν στους μαθητές τους να φοράνε οτιδήποτε τους επιτρέπει να νοιώθουν άνετα στο μάθημα. Σκοπός είναι να μάθετε όσο δυνατόν περισσότερα και καλύτερα και όχι να δείχνετε μοντελάκια στην τάξη.
  Σε κάποιες σχολές όμως καθορίζουν αυστηρά το ντύσιμο, ορίζοντας «στολές», παπούτσια, και όλα αυτά προμηθευμένα από την σχολή σε υψηλές τιμές.

10. Περισσότερα χρήματα για «το επόμενο επίπεδο»
Μένοντας στο οικονομικό θέμα: Διαρκή πίεση στους μαθητές για να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες εντός της σχολής είτε αυτά είναι έξτρα πληρωμές για εξετάσεις, διπλώματα, ιδιαίτερα μαθήματα, σεμινάρια, DVD, εισιτήρια παραστάσεων κτλ. Μερικές φορές αυτές οι αγορές είναι υποχρεωτικές.

11. Απομόνωση μαθητών.
Ο διδάσκων και οι κοντινοί του «πρωτομαθητές, συμπεριφέρονται σαν bullies, κοροϊδεύουν και προσβάλουν άλλους μαθητές. Με τον τρόπο αυτό τιμωρούν τις «παραβατικές συμπεριφορές» και κάνουν τους μαθητές να νοιώθουν απαίσια. Οι μαθητές που διέκοψαν θεωρούνται αρνητικά άτομα. Δεν μπορούν πλέον να εμπιστευτούν, και η προσωπική επαφή αποφεύγεται.

12.Πρόκληση συναισθηματικής βιας.
Στο ίδιο πλαίσιο με το 11, η πνευματική τιμωρία, απομόνωση και οι προσβολές δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις σχολές cult.

Πως μπορείτε να αποφύγετε μια τέτοια σχολή?


Κάντε την προσωπική σας έρευνα. Ασχοληθείτε, ερευνήστε τα στοιχεία για πιθανά ψεύδη από τους διδάσκοντες /μαθητές. Το tango είναι ένας χορός που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αυτό σημαίνει όλο και περισσότερες σχολές είναι διαθέσιμες κάπου γύρω σας. Μην βιαστείτε να καταλήξετε.

Θα σας πουν πως δεν είναι «τέτοια» σχολή.

Αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ομάδες cult για να αποκρούσουν τις προειδοποιήσεις που ίσως λάβατε από φίλους και γνωστούς. Αν μια σχολή χορού σας λέει πως δεν είναι «έτσι», ενώ οι άλλοι σας λένε πως είναι , δώστε λίγο χρόνο για να μάθετε τα γιατί και τα πως.

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο συνειδητοποιήσετε ότι είστε μπλεγμένοι σε μια τέτοια "οργάνωση", η συμβουλή μου είναι να φύγετε από εκεί το συντομότερο δυνατόν, και να βρείτε ένα ασφαλέστερο χορευτικό περιβάλλον .

Ίσως αυτό σας κοστίσει μερικούς «φίλους» αλλά θα είστε καλύτερα στο κοντινό μέλλον. Και εξάλλου αν τους χάσετε σε αυτήν την διαδικασία, πόσο φίλοι σας ήταν στα αλήθεια?

Επιμέλεια μετάφρασης
Κοτζαμπασακης Δημήτρης
Μπορείτε να βρείτε το αυθεντικό κείμενο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου